78202

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Ales Molcik (195.189.142.120) --- 17. 11. 2010
Re: apiinvert

V těch krmivech by mělo být 20% vody a včely to stáhnou na 18%, aspoň tak to uvádí výrobce. A co při zpracování spotřebují, nevím to už mi nikdo neřek. Kdysi jsem měl krmítka na 15 l roztoku, ale bylo to k ničemu, protože než to včely odebraly tak to začalo kvasit a to už včely neberou. Při krmení cukrem to chce tak asi ty 4 l roztoku, aby to zvládly rychle odebrat. Takže krmení probíhá na etapy. U kupovaného krmiva bych předpokládal, že kvašení nehrozí, takže jdou včely nakrmit najednou a šetří to čas a náklady. A je to o tom to vyzkoušet jinak se to nezjistí. Aleš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48270


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 17. 11. 2010
Re: apiinvert

"V těch krmivech by mělo být 20% vody a včely to stáhnou na 18%, aspoň tak to uvádí výrobce. A co při zpracování spotřebují, nevím to už mi nikdo neřek."

Podle starších výzkumů s cukerným roztokem včely roztok 1 : 1 jen zahušťují a zpracovávají, roztok 3 : 2 a ještě hustší nejdřív ředí přinesenou vodou, potom zpracovávají a znova zahušťují. Proto je taky vyšší spotřeba cukru včelami u krmení mačem, tuhým ovlhčeným cukrem atd.
Pokud má to připravené krmivo 20 % vody, asi se včelky budou chovat podobně.
Podle více zkušeností to jde poznat, když je suchší počasí a voda jen na napajedlech, návštěva napajedel včelami se po takovém zakrmení skokově zvýší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48272


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Honza (78.102.249.89) --- 17. 11. 2010
Re: apiinvert

U některých včelstev se mi objevují v podmetu na podložce krystalky cukru. Včelstva byla dokrmena druhou dávkou 9 kg cukerného rotoku(3:2)v prvním týdnu září. Nedovedu si to vysvětlit. Zajímal by mě váš názor. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48277


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Ales Molcik (195.189.142.120) --- 17. 11. 2010
Re: apiinvert

Včelstva nemají vodu, ale neřešil bych to, zvládnou to sami, umí to líp, tak zbytečně je nevyrušovat. Aleš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48280


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
a.turčáni (94.229.32.130) --- 18. 11. 2010
Re: apiinvert

U některých včelstev se mi objevují v podmetu na podložce krystalky cukru. Včelstva byla dokrmena druhou dávkou 9 kg cukerného rotoku(3:2)v prvním týdnu září. Nedovedu si to vysvětlit. Zajímal by mě váš názor. Děkuji. Honza

Najľahšie sa tento jav vysvetľuje pričinením pôzdnej medovicovej znášky, ktorá zapríčiní kraštalizáciu zásob. Zdá sa to aj logické, ale nie vždy to korešponduje so skutočnosťou, pretože žiadna znáška sa neobjavila, ale kryštalky sa predsa na podložkách vyskytli. Tieto kryštalky často včely odnesú (ak môžu valetovať)a ani výskyt včelár naspozoruje. Pevné suché zbytky sú pre včely odpad, ak sú suché.

Z mojej praxe mám nejaké skúsenosti, že to môže byť aj inak. Práve pomer 3:2 môže byť príčinou toho, že nedokážeme cukor dokonale rozpustiť, pre nedostatočne teplú vodu, nedokonalé spustenie cukru. Tieto drobné mikročiastočky v roztoku vytvárajú možnosť sa nabaľovať ďalším cukrom z roztoku do podoby skryštalizovaných zásob. Videl som u včelára, keď po zime vyťahoval z úľa plásty so zaviečkovanými glycidmi a pritom skyrštalizovanými zásobmi. Včely pri priblíženie sa k týmto zásobám časť z nich spotrebujú, no pevné čiastočky vynosia z úľa a my o tom ani nevieme. Z ekonomického hľadiska je to strata.

Ja už roky radšej podávam cukrový roztok v pomere 1:1 s rozpustením cukru v horúcej vode, je v ňom dostatok vody, ale včely dokážu repný cukor dokonalejšie invertovať. Tento pomer je porovnateľný svojou hustotou s prirodzeným nektárom a včely nemajú problém ho nespracovať. Vyšší obsah vody nie je pre včely problémov, aspoň som to nikdy nespozoroval

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48282


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu